نقشه اتوکد یک شبکه آبیاری بصورت تحت فشار جهت آبیاری قطره ای
بطور کلی سیستمهای آبیاری تحت فشار آب را توسط لوله و تحت فشاری بیش از فشار اتمسفر در سطح مزرعه توزیع میکنند. آبیاری تحت فشار به دو روش آبیاری بارانی و آبیاری موضعی انجام میشود. روش آبیاری موضعی به دو دسته آبیاری قطرهای و خطی انجام میگیرد.
روش های آبیاری تحت فشاراغلب باوجود راندمان بالا بامحدودیت های متعددی مواجه اند که مانع ازکاربرد وسیع آنها شده است . استفاده ازاین روش ها پیش زمینه های متعددی رامی طلبد. ازجمله نیاز به یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، سرمایه گذاری کلان دولتی و خصوصی، با صرفه تر شدن کارکشاورزی برای تولیدکننده.
- آبیاری قطرهای
دراین سیستم آب بوسیله پمپ از منبع بداخل شبکه پمپ شده وضمن عبور از سیلکون ( فیلتر گردایی ) شن و مواد خارجی آن ته نشین می گردد. دراین روش آب با فشاری بیش ازیک اتمسفر از منبع تا محل مصرف انتقال می یابد. آب بصورت قطرات مجزا و پیوسته و یا بصورت اسپری ریز با فشار کم از طریق قطره چکان درطول خط انتقال آب قرار دارند . آبیاری قطره ای روش موثری درتحویل آب مورد نیاز گیاه درمحدوده توسعه ریشه بداخل خاک است واین امکان را بوجود می آورد که عمل آبیاری تاحد رفع نیاز آبی گیاه انجام میشود . بنابراین دراین روش به میزان زیادی ازاتلاف آب بصورت نفوذ عمقی، ایجاد روان آب سطحی وتبخیر درمقایسه با روشهای سنتی وبارانی کاسته می شود.
در آبیاری قطرهای آب از یک شبکه لوله کم فشار به صورت یک الگوی از قبل تعیین شده ، پخش میگردد . وسیله خروج آب به خاک قطرهچکان نام دارد . قطرهچکانها از طریق یک نازل باریک یا مسیر جریان طویل، فشار موجود در شبکه لوله را کاهش میدهند و موجب کاهش دبی تخلیه تا حدود لیتر بر ساعت میشوند . آب بعد از خروج از قطرهچکانها توسط نیروهای کاپیلاری و ثقل درون خاک جریان مییابد، بنابراین سطحی که به وسیله قطرهچکانها خیس میشود با عوامل محدود کننده جریان افقی آب محدود می گردد . برای درختان و تاکها که گیاهانی دائمی با فاصله زیاد از یکدیگر میباشند، قطرهچکانها به صورت واحدهای ساخته شده مجزا بوده و توسط یک زائده به خط انتقال آب مرسوم به لوله فرعی قطرهچکان، شیلنگ لوله فرعی یا لوله فرعی متصل میگردند . برخی قطرهچکانها به صورت لولههای اسپاگتی شکل بوده و چند خروجی دارند . این امر برای افزایش سطح خیس شده با حداقل افزایش در هزینه است . برای گیاهان ردیفی کمتر دائمی مانند گوجه فرنگی، لوله فرعی و قطره چکانها را با هم به صورت یک واحد قابل جدا ساختن میسازند که یا سوراخهایی به فواصل ۹ تا ۳۶ اینچ دارند مانند لوله دو محفظهای و یا دیوارههای متخلخلی دارند که آب از آنها به بیرون تراوش مینماید . در هر دو نوع سیستم قطرهای، لولههای فرعی به خط انتقال آب مرسوم به مانیفولد متصل میشوند. اما آب آبیاری قبل از هر چیز بایستی از وجود ذرات آلاینده تا ۱۲۰-۱۰۰ میکرون زدوده شود، این عمل با سیستم کنترل مرکزی محقق میشود .
جهت مطالعه بیشتر بر روی لینک کلیک کنید.